Deelnemers workshop zelfmoordpreventie onder indruk van verhalen
Zelfmoord is doodsoorzaak nummer één onder jongeren tot 25 jaar. Per dag doen veertig mensen een poging tot suïcide en iedere dag overlijden er in Nederland vijf mensen door zelfmoord. Kille cijfers waarachter diep menselijk leed schuil gaat. Tien coaches van Z11 volgden de workshop Zelfmoordpreventie onder jongeren bij Stichting GroeiMee. Cursusleider Jelko van Riet nam de deelnemers mee in een verhaal over cijfers, oorzaken, gevolgen en het voorkomen van zelfmoord(pogingen). De coaches van Z11 zochten vooral naar herkenning van suïcidaal gedrag, technieken om met de jongere in gesprek te komen en hem of haar op andere gedachtes te brengen.
Jelko bracht diverse onderwerpen naar voren zoals aanleg, de aard en ontwikkeling van het nog niet rijpe puberbrein en risico- en beschermingsfactoren .
Zo kwam het begrip TS (een Tentamen Suïcide) aan bod, een mislukte poging om zichzelf om het leven te brengen. Dit is de nummer één trigger voor een geslaagde poging. Dus voor een coach is de periode na een zelfmoordpoging belangrijk om het gesprek aan te gaan op een heldere, eerlijke manier en op de juiste toon. Niet uitdagend of aarzelend maar neem de jongere serieus en sluit aan bij zijn of haar taal. Alles kan en mag besproken, hoe vreemd dat ook mag voelen. Iemand die suïcidaal is heeft er behoefte aan gezien en gehoord te worden. Over die pogingen en de terugkeer naar het leven is er op Youtube een korte documentaire ‘Suïcide The Ripple Effect’. Houd als coach vooral oog voor de verlieservaringen zoals relaties, werk, inkomen en familieleden.
Het puberbrein is zeker een riscofactor omdat dat brein nog niet is ingesteld om de gevolgen van bepaald gedrag te overzien. Het is vooral een doe-brein, de grijze massa overheerst en de witte massa die zorgt voor remmingen en het oorzaak-gevolg mechanisme is nog onvoldoende ontwikkeld. Dat puberbrein met zijn drang tot doen en ontmoeten heeft tijdens corona een flinke dreun gehad en verklaart bijvoorbeeld ook veel illegale feestjes en eenzaamheid onder jongeren. en wachtlijsten bij de jeugdzorg. Een puberbrein is pas volgroeid rond je vijfentwintigste.
In de bijeenkomst bleek ook dat veel deelnemers in hun eigen omgeving met zelfmoord (of zelfdoding zoals sommigen die liever noemen) te maken hebben gehad. Deze verhalen maakten diepe indruk op de aanwezigen en lieten zien dat het voor velen onder ons geen ver-van-mijn-bed show is. Ilse en Roos ,HBO-studenten Social Work bij InHolland Hogeschool, lopen stage bij Z11jongerencoaching en waren erg onder de indruk: “Ik vond het erg leerzaam. Zo werden signalen in kaart gebracht die kunnen duiden op gedachtes of handelingen rondom zelfmoord. Ook was het een openbaring dat je gerust inhoudelijke vragen kan stellen over zo’n persoonlijk en lastig onderwerp”, aldus Ilse.
Roos :”Heel mooi en indrukwekkend, hoe je het aanpakt en hoe je naar de details moet vragen. Dat was voor mij wat nieuws, erg leerzaam dus.”
Coach Herman was onder de indruk van de bespreekbaarheid van het onderwerp: “Dat je met iemand met gitzwarte gedachtes gewoon inhoudelijk over zelfmoord kan praten was voor mij een openbaring.”
Deze workshop was te kort om alle aspecten te behandelen maar op de website van 113 zelfmoordpreventie staat een online training over zelfmoordpreventie die je zelf kunt volgen en waarmee je je kennis nog verder kan verrijken.
Een aanrader!