Fiona Doornbos is sinds een half jaar coach bij Stichting Z11 jongerencoaching. Fiona is 26 jaar en woont in Alkmaar. Fiona is als coach bij Stichting Z11 Jongerencoaching terechtgekomen toen zij op zoek was naar een betekenisvolle invulling van haar vrije tijd.  Toen zij de oproep voor coach tegenkwam op internet, heeft zij daarop direct enthousiast gereageerd. Fiona: “ik heb vroeger, toen ik 17 jaar was, zelf ook een tijd een Z11 coach gehad dus ik weet als geen ander hoe belangrijk het is om iemand te helpen die een steuntje in haar/zijn rug kan gebruiken. Hoe mooi is het dat ik nu zelf iemand kan helpen”.

Begeleiding
Fiona begeleidt een meisje van 15 uit Alkmaar die op zoek is naar een vervolgopleiding maar nog niet goed weet wat ze wil. Ze zit in haar examenjaar en moet zich binnenkort inschrijven voor een HBO opleiding. Door omstandigheden heeft het meisje op dit moment in haar omgeving geen hulp om dit proces te doorlopen en kwam zij via haar maatschappelijk werker  met een hulpvraag bij Z11 Jongerencoaching. Fiona bekijkt samen met haar jongere haar talenten, waar ze goed in is en wat ze leuk vindt om te doen. Ook bezoeken ze open dagen en geeft Fiona haar op deze manier een steuntje in de rug  bij haar zoektocht  zodat ze uiteindelijk een goede studiekeuze kan maken.

Coach kwaliteiten
Per jongere is het verschillend welke kwaliteiten je moet inzetten. Afhankelijk van wat de jongere nodig heeft, zet je daarop je coach-kwaliteiten in. De ene wil graag jouw advies en de andere wil alleen maar dat je luistert. Fiona heeft net als alle coaches bij Z11 Jongerencoaching de verplichte basistraining afgerond en geeft aan deze training van belang is voor haar als coach omdat het haar bewust heeft gemaakt van hoe ze kan handelen in bepaalde  situaties, op welke manier ze het beste kan reageren en dat ze op bepaalde momenten wellicht het beste even niets kan doen.

“Het is vooral belangrijk in een coachtraject dat er een klik is tussen coach en jongere. Zonder die klik is het lastig om iemand goed te helpen. Wees open en eerlijk naar elkaar, dan weet je wat je aan elkaar hebt”, aldus Fiona.

Meer bekendheid

Fiona benadrukt nog eens het belang voor meer bekendheid voor het werk van Stichting Z11 Jongerencoaching in de regio Noord Kennemerland. Het is belangrijk dat jongeren weten dat wij er zijn en wat we voor hen kunnen betekenen. Hopelijk maakt dat de drempel om met een hulpvraag bij ons te komen lager. Het is ook eenvoudiger dan direct naar een psycholoog te stappen.

Het zijn niet altijd heel grote problemen, soms is een klein beetje ondersteuning al voldoende om iemand verder te helpen. Maar dat maakt het werk voor een coach wel heel dankbaar. Het is vooral belangrijk dat we bekend zijn bij scholen, ouders, gemeenten, maatschappelijk werkers, etc. zodat zij jongeren kunnen adviseren om contact met ons op te nemen. Als iedereen ons kent, is de stap hier naartoe voor een jongere een stuk kleiner.