In een monoloog vertelt coach Karin Dik over haar motivatie om te gaan coachen en over het traject dat zij samen met haar coachee heeft afgelegd.

Lees haar het verhaal en raak geïnspireerd…

“Door te praten zie je een coachee opbloeien” 

“En daar was Corona, de wereld kwam tot stilstand en zoals bij zo velen werd ook bij mij op de rem ook getrapt. Dit is het moment om mijn werkgeluk eens flink onder de loep te nemen tijdens een werkestafette. In deze estafette werd duidelijk dat ik een sociaal betrokken mens ben en goed kan motiveren. Ik heb een groot hart voor jongeren die wel wat hulp kunnen gebruiken. Met dit gegeven ben ik op internet gaan zoeken en kwam ik op de site van Z11 jongerencoaching terecht. Wat leuk om jongeren via deze stichting te helpen en wat zou het mooi zijn om zo ervaring op te kunnen doen. Zo gezegd, zo gedaan. Formulier ingevuld, gesprek gehad en een week later kon ik starten met de opleiding tot coach van Z11. Niet al te lang daarna kreeg ik gegevens van een jongere toegestuurd. Het echte werk kon beginnen.  

Zenuwachtig

Ik weet nog goed hoe zenuwachtig ik was toen ik op de deurbel drukte. Mijn allereerste jongere, de twijfel was groot of ik het allemaal wel waar kon maken. De deur werd opengedaan en ik stond oog-in-oog met een jonge man die het zichtbaar ook spannend vond. De eerste maand hebben wij gewerkt aan het opbouwen van een vertrouwensband en wij hebben samen onderzocht of er een click was van beide kanten. Toen ik zag dat hij wat uit zijn schulp begon te kruipen zijn we gesprekken aangegaan. We hebben zijn doelen opgesteld; diploma halen en zelfvertrouwen opkrikken, en zijn gewoon gaan praten. Wees een luisterend oor, laat hem vertellen. Je moet niet forceren tijdens een gesprek. Dat schiet niet op! Een jongere moet een drempel over en een beetje ontdooien.  

De eerste gesprekken verliepen met een bepaalde terughoudendheid. Ik ging wel eens de deur uit en dacht er zit geen schot in. Toch werkt dat bij jongeren anders.

De cursussen van Z11 zijn voor mij ook waardevol geweest mede omdat ik er blanco ben ingestapt. Via Z11 heb ik een kans gekregen om ervaring op te doen. Om nog meer te kunnen bieden was ik gestart met een hbo-opleiding  Social Work en heb die inmiddels succesvol afgerond met een diploma. Daar ben ik trots op, maar ik ben nog trotser op mijn coachee dat hij zijn doelen heeft bereikt. Mijn levenservaring en intuïtie is enorm belangrijk geweest om dit traject met de jongere te laten slagen.

Feedback

Dit kreeg ik dan later in een feedback terug van mijn coachee. Hij vond het fijn dat ik naar hem luisterde, dat ik er voor hem was en hij gaf ook aan dat hij over bepaalde zaken wilde nadenken. Bij het afrondende gesprek liet hij weten dat hij vaker naar zijn ouders stapt. Dit is als coach fijn om te horen. Ik heb mijn coachee echt zien opbloeien. Door te praten, te onderzoeken en door te putten uit mijn levenservaring hebben wij samen dit punt kunnen bereiken. Mijn coachee gaf aan dat hij mij na de zomervakantie graag nog eens wilde spreken. Dit laat zien dat de persoonlijke band goed was. Inmiddels, met een diploma op zak en meer zelfvertrouwen, weet hij zelf weer zijn weg te vinden. Wat is het fijn om zo een jongere te mogen ondersteunen. Ik ben een blij mens!” 

“ik heb hem een duwtje gegeven in de goede richting!”