Coach Maryse vertelt haar ervaring over het coachen van jongeren bij Stg. Z11 Jongerencoaching

Z11 Jongerencoaching begeleidt jongeren 12-21 in regio Noord Kennemerland en geeft ze een steuntje in de rug bij hetgeen zij willen aanpakken. Z11 (zelf) aanpakken en regie nemen staat daarbij voorop. Een van onze coaches, Maryse, vertelt hoe zij het coachen van een jongere ervaart.

Maryse is bij Stg. Z11 Jongerencoaching terecht gekomen toen zij vrijwilligerswerk zocht en iets wilde doen waar zij affiniteit mee had.  “Ik ben bij mijzelf te raden gegaan en bedacht dat ik jongeren erg leuk vind om mee om te gaan. Door mijn eigen puberkinderen en hun vrienden kwam ik erachter dat mij dat goed lag”.

Maryse vindt het coachen van jongeren op deze leeftijd juist zo interessant omdat deze jongeren het gevoel ontdekken dat ze al ‘echte’ mensen worden en beginnen te ontdekken waar hun talenten liggen. Het is een leeftijdsgroep waar je met een beetje hulp echt verschil kunt maken.

Maryse werkt inmiddels aan haar tweede coachtraject bij Stg. Z11 Jongerencoaching. In beide trajecten is zij gekoppeld aan een jongere die vooral ‘comfort’ en aandacht nodig heeft, maar verder geen verregaande problemen. Toch heeft zij zich bij haar eerste coachtraject best zorgen gemaakt om het meisje. Een slim en leuk meisje, die in een omgeving leefde die niet goed voor haar was. Daar kun je helaas niets aan veranderen, je kunt haar alleen helpen met het stellen van doelen en deze te behalen. De jongere heeft zelf de regie hoe zij dat gaat doen.

Maryse: Ik ben net gestart met het begeleiden van een 15 jarig meisje die in een gezinshuis woont en wat extra aandacht en gezelschap verdient. Helaas is tijdens onze kennismakingsfase het Corona virsus gekomen, met alle maatregelen. Dat maakt het veel moeilijker om een fijne band op te bouwen, want dat gaat nu online. Dat vind ik erg jammer want de eerdere ontmoetingen waren prettig en zij vond het erg fijn dat zij volledige aandacht kreeg van iemand die er speciaal voor haar is”.

Stg. Z11 Jongerencoaching begeleidt haar vrijwillige coaches door het geven van trainingen en workshops die coaches kunnen gebruiken in hun coachtrajecten. Ook worden intervisiebijeenkomsten georganiseerd. Maryse ervaart dit als zeer waardevol en heel belangrijk, en ook wel eens heftig en confronterend.

“Het werk als coach geeft mij voldoening en ik ben er trots op omdat ik het belangrijk vind dat jongeren begeleid kunnen worden naar een fijn volwassen leven. Dat is niet voor iedereen vanzelfsprekend en daarom hulde voor iedereen die daar een (vrijwillige) bijdrage in heeft”, aldus Maryse.

Meer weten?
Ben jij geïnteresseerd om coach te worden bij Stg. Z11 Jongerencoaching? Lees dan meer op deze pagina.