Corona stelt jongeren op de proef
Het knelt, het wringt, het schuurt, het stelt ons op de proef. Corona is voor iedereen sinds half maart een beproeving. Zeker voor de jeugd en jongvolwassenen die juist in deze leeftijd naar de middelbare school gaan en vriendschappen opbouwen. Ze werken heel nadrukkelijk aan hun toekomst en daar zet corona wel een dikke streep door. Hoe frustrerend is dat?
Jacqueline is een van de vrijwillige coaches van Z11 die in coronatijd haar coachwerk is blijven doen.
Ziet ze veel problemen bij de jongeren?
Jacqueline: “Veel problemen heb ik tot nu toe nog niet ervaren. Ik deed mijn coachwerk toch al veel buiten door te gaan wandelen in Geestmerambacht met mijn coachie. Daar konden we praten en bewegen tegelijkertijd en bewegen helpt voor een fit lichaam maar ook een fit brein. In de tweede golf werd het wel steeds drukker met andere wandelaars waardoor we onze gesprekken niet altijd ongestoord konden voortzetten. We moesten als het ware in stukjes praten om de privacy te behouden”.
Corona is ook een onderdeel geworden van het coaching traject door er samen over te praten, door regels uit te leggen en het soms onbegrijpelijke begrijpelijk maken. Jongeren zijn echt wel betrokken bij de coronacrisis die de wereld in haar greep houdt.
Jacqueline: “Jongeren hebben begrip maar raken ook moe van corona . Veel jongeren hebben het wel gehad, ze hebben last van de beperkende maatregelen en zoeken de grenzen op van wat nog kan. Zoals met de groepsgrootte. Jongeren zijn heel erg van de ruilhandel, als ik iets voor een ander moet doen wil ik daar ook wat van terugzien.”.
Dat ziet Jacqueline terug bij de jeugd. Ze willen zich best schikken in de maatregelen, maar ze willen ook perspectief, ze willen een stip op de horizon, wanneer is het einde in zicht. Wanneer kunnen ze samen de stad in gaan, weer lekker knuffelen, selfies maken en samen ongedwongen sporten?
Jacqueline verwacht wel de nodige problemen in de nasleep van corona, met name op het mentale vlak.
“Jongeren geven aan dat ze problemen zien ontstaan bij vrienden of kennissen. Niet zozeer bij zichzelf. Ze kennen jongens en meisjes die niet zichzelf zijn, down zijn. Ik merk wel dat ze dat zien en dat ze er met elkaar over praten., en dat is mooi om te zien”.
Tot slot merkt de coach op dat corona ook veel creativiteit losmaakt bij de jeugd. Ze verzinnen oplossingen tegen de beperkingen die ze opgelegd krijgen.
Jacqueline: “Jongeren die een rijbewijs hebben gaan naar de Macdrive en bestellen eten wat ze dan vervolgens met vrienden vanuit de kofferbak opeten, een gezellig moment samen op veilige afstand van elkaar”.