Jil is sinds 3 jaar (vrijwillig) coach bij Stichting Z11 Jongerencoaching. Op dit moment begeleidt hij een jongen die problemen ervaart in ontspannen en die meer wil ondernemen en (met zijn handen) werken. De jongen heeft ook issues met alleen gelaten worden dus Jil wil zoveel mogelijk doorgaan met het begeleiden van hem, juist in deze tijd van Corona. Het is voor de jongen belangrijk om te zien dat ondanks deze moeilijke tijd, Jil er voor hem is en hem niet zo maar alleen laat. ‘We bespreken wel met elkaar wat het betekent als fysiek contact echt onmogelijk wordt, want dat kan gaan gebeuren. Maar op dit moment spreken we nog steeds fysiek af, waarbij we helder en duidelijk zijn over de (on)mogelijkheden en of er iemand in de buurt verkouden lijkt te zijn e.d.’, aldus Jil.

Een van de fysieke activiteiten die zij samen doen, met gepaste afstand van 1,5 meter, is een knutselproject. Verder hebben ze veel contact via whatsapp of telefonisch. Voor Jil is het zeer belangrijk om, juist in deze tijd waarin iedereen toch redelijk geïsoleerd is, door te gaan met coachen en proberen om structuur te houden en er te zijn voor zijn coachee.

Jil: ‘Doordat er geen school is en het sociale leven praktisch stilstaat is het belangrijk om bij een jongere in beeld te blijven. En te praten over wat het voor ze betekent, wat doen dit soort veranderingen bij iemand, wat verandert er in je dagelijks leven, wat is de impact en wat zijn mogelijkheden om zo door te gaan?’

Het betekent voor een coach dat je creatiever moet zijn in de manieren van begeleiden. Het is goed om in deze tijd wat vaker contact op te nemen met je jongere, het initiatief ligt daarvoor bij de coach. Als de gezondheid en situatie het toelaat, kun je wel afspreken, als je de regels maar nauw volgt en daar open tegen elkaar over bent. Gelukkig zijn er in deze tijd veel mogelijkheden om digitaal contact met elkaar te hebben via whatsapp, beeldbellen, etc.